carrie1

‘I’ve spent $40,000 on shoes and I have no place to live? I will literally be the old woman who lived in her shoes!’

Carrie Bradshaw

Ieri am deschis debaraua să-mi depozitez ultima achiziție, o pereche de pantofi stiletto, roşii. Reducerea a fost crimală, așa că nu m-am putut abține să nu-i cumpăr. Achiziție pe termen lung, știm noi femeile! Numai că, odată ce-am deschis ușa debaralei, am avut un mic șoc. Patru rafturi, ticsite de cutii, pe care eu am pus monopol, și doar unul singur, cam pustiu, pe care îl folosește iubitul meu. Aruncând un ochi în pantofarul din hol, mi-am dat seama că vara asta am terfelit o singură pereche de sandale romane și una de teneși. De ce o fac? De ce cumpăr încălțări pe care le port o singură dată sau niciodată? Doamnelor și domnișoarelor, de ce o facem?

Femeia și pantofii sunt combinație fatală. Cu un card în geantă și ochii scurgându-ni-se pe vitrinele magazinelor din mall, unde seducătoarele semne ale reducerilor – care mereu sunt mari și roșii, printr-o coincidență convenabilă – devenim adevărate animale de pradă şi mâini sparte. Câteva zeci colo, o sută dincolo şi uite aşa se duc banii.

Ştii tu vorba aia, am rochie nouă, dar n-am pantofi asortaţi. Eu una mereu caut pretexte, unele dintre cele mai fanteziste, să-mi toc banii pe o nouă pereche de încălţăminte. Sentimentul e divin când stai pe scăunelele acelea mici şi joase ca să poţi ajunge mai lesne la cutii. Şi începe maratonul de probat, holbându-te în oglinzile joase, făcute special pentru picioare. Ne desfătăm umblătoarele pentru că merită, pentru că ne poartă ascultătoare peste tot, pe unde avem noi chef, şi pentru că, în restul timpului, să fim sincere, niciodată, în afara acestor ocazii, nu au parte de atenţia noastră în oglindă. Ele sunt divele în aceste momente, ele preiau controlul.

Ieşim zâmbitoare din magazin, bălăngănind în mână punga de cumpărături, strălucitoare şi colorată, cu acel sentiment că s-a umplut acolo ceva, o necesitate pe care nu ne-o putem explica. Acasă, însă, e o cu totul altă mâncare de peşte. Conştientizăm suma cheltuită şi modelul pantofilor pe care probabil nici nu-l purtăm zi de zi, şi aşa vine regretul. Aruncăm cutia într-un colţ de dulap, ca să ne ascundem ruşinea. De ce o facem dacă de fiecare dată simţim asta?

Terapie antistres sau antisubestimare, oricare ar fi răspunsul, un lucru e cert, spun specialiştii: pantofii sunt obiecte de colecţie pentru femei. Îi ştergem de praf, îi aşezăm cu grijă în cutii, le lipim etichete în funcţie de anotimp.

a249be386ab767a64bca2bd921deff5b

Iubim pantofii şi ei ne iubesc pe noi! Numai gândiţi-vă cum arată combinaţia stiletto roşii, rochie neagră, mulată! 😉

 ‘You put high heels on and you change.’

                                           Manolo Blahnik

Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on Tumblr0